top of page

כך אמר ארתור: "זה עולם חדש"

Updated: Jan 18, 2021

כתבת: קארין קרדה

לאורך ההיסטוריה נתקלו בני הנוער במונח ״קבלת השונה״

ההשפעות ליצור חברה מאוחדת הגיעו מכל האנשים בעולם, לדוגמא:


מרטין לותר קינג, נולד ב15 בינואר 1929. הוא למד מהוריו כי כהיי העור שווים בדיוק כמו השאר למרות שהכלל אפיין אותם כנחותים בחברה.

מרטין לותר קינג גילה את הגזענות מגיל 6 ונתקל בה פעמים רבות, כשהיה בן 14 הוא הוכרח לוותר על מקומו

באוטובוס לאדם לבן וכל זאת אחרי שסיים לנאום על זכויות האדם.


בעקבות מצבים כאלו ודומים החליט לפעול למען הפחתת הגזענות וקבלת כהיי העור בחברה (קבלת השונה). בעקבות נסיונותיו הוא נאסר וכאשר שוחרר הוא השיג את הסכמתו של הנשיא והוזמן לבית הלבן.

ב23 באוגוסט הוא נאם את נאומו המוכר ״יש לי חלום״ וכעבור הצלחות רבות למען השיוויון- מרטין לותר קינג נרצח ב4 באפריל בשנת 1968 ע"י אדם לבן.

פעילותו אמנם לא נראתה כמגשימה חלום בעיניו (כיוון שלא הספיק) אך היא בהחלט ״פתחה עיניים״ לגבי המצב החברתי וקבלת השונה בכלל.


לפיכך ולפי אינספור דוגמאות נוספות הוסקה המסקנה שקבלת השונה היא ערך חשוב בחברה המודרנית.


כיום בקרב בני האדם החל מגיל קטן לומדים לקבל את כל האנשים שנחשבים שונים לנו במבט ראשון: אסייתים- (פיליפינים, סינים, יפנים), כהיי עור- (אתיופים, אפרו אמריקנים,הודים), דתות- (ארצות ערב והאיסלאם, ישראל והיהדות, הודו ומזרח ודרום אסיה והבודהיזם) , בעליי מבטא- (רוסיים, אנגלים, צרפתים) ועוד..


אך עם השנים וגדילת המודעות שהתפתחה בקרב מיעוטים בחברה ,נולד וגדל סוג ״חדש״ של שונות בחברה:


הקהילה הגאה


הקהילה הגאה בעולם מבטאת את הנטיות המיניות והמגדריות של בני האדם שאינם נחשבים כ״סטרייט״ (מה שהחברה מגדירה כרגיל).

המשתייכים בקהילה הגאה הם: הומואים, לסביות, טרנסג׳נדרים, פאנסקסואליים, פוליסקסואלים ועוד.

הלהט״ב מהווה לא רק הגדרה למגדר שלהם, אלא גם את הזהות שלהם מבחינה ריגשית.


כמו שכל אחד בחיים עובר קשיים, ללהט״ב יש את המאבק שלהם:

אפליה, שאלה בזהותם, דיכאון, ואפילו פגיעה עצמית (לעיתים במצבים חריגים כתוצאה מלחץ חברתי)

הלהט״ב מעניקה להם הרגשת שייכות, הם מקבלים תמיכה מקהל גדול בין אם הם דומים להם או שונים וכמובן שכך הרבה יותר קל להתמודד בדרך הקשה.

הקהילה הגאה מבצעת פעילויות כחלק מהתמיכה במשתתפים בה: מצעדים, הפגנות, הרצאות, כנס קבוצתי (conventions)


ידוע שבקהילה הגאה נמצאים גם בני נוער (ואפילו ילדים), לרוב, אלו לא תמיד מספרים על כך ולכן יש אירגונים התומכים בקהילה הגאה ואף עוזרים בכך שהם מקבלים אותם בידיים פתוחות, ומדברים על הכל.

הנוער הגאה נתקל בקשיים ובעיות רבות בחייהם וביניהם היא-

החברה המקשה: הנחתה מיידית מגורמים בחברה גורמת למילה ״גיי״ להפוך לקללה, הרשת החברתית היא אינה גם מקור לתמיכה אלא גם בכדי להפוך את הלהט״ב לעוד בדיחה פוגעת המשוטטת לה באינטרנט, אלימות מילולית ופיזית כלפי הגאים, (הפגנה נגד הרצח כלפי דמות מהלהט״ב)


עד לפגיעה עצמית כתוצאה מאפליה וחרדה חברתית (ישנם כאלו שמתאבדים כתוצאה מכך).


אך קווי טלפון מיוחדים, פורומים באינטרנט, משתמשים ברשת החברתית, ופגישות כולם הם אפשרויות לתת להם וגם לחברה להכיר את הקהילה ואף להצטרף אליה.

ארגונים כאלו לא נוצרו מלפני שנה אלא עוד מלפני הרבה מאוד שנים; לדוגמא- האירגון למען קבלת הקהילה הגאה בקרב החברה בכללותה:

(International lesbian gay bisexual trans and intersexual) ILGBTIA

נוסדה עוד ב1978 ע״י 10 מייצגים ממדינות שונות ובמהלך האבקותה להשגת שיוויון לקהילה הגאה בחברה ופנייה להגנתם של המיעוט, היא נתקלה בקשיים רבים ואפילו הייתה במצב ״מושעה״ (נעצרה מלפעול בשנת 1994) אך חזרה לפעילותה שנים לאחר מכן.


אבל, איך הילדים והנוער מקבלים את הנושא בכבוד? באילו דרכים האירגונים והחברה פונים לילדים למען העלאת המודעות?

ובכן, בשביל לשתף את הנושא בלי ליצור שנאה, פגיעה ואלימות מילולית בימים האלו, צריך לפעול בחוכמה ולהשתמש ביצירתיות:


משרד החינוך שהעביר פעם סדנאות בנושא הסתה בחברה, ואלימות, הציעה גם את התכנית ״האחר הוא אני״ והיא כללה סובלנות, שמירה על כבוד, חירות ושיוויון כלפי האחר; הצגות בהיכל התרבות, אתר המקדיש את כולו בשביל הצבת אירועים חברתיים עבור הקהילה,


סרטונים ברשתות החברתיות(דעתם של כמה בני נוער על הלהט״ב)


ואפילו הכרה ״עם הדבר האמיתי״:

בבית ספר יגאל אלון, בשנה שעברה, אל כיתות י הגיעו אנשים מן הקהילה הגאה לדבר על הסיפור שלהם, כיצד הם הפכו לחלק מן הקהילה ולהסביר את הג׳נדרים השונים.

כל כיתה הקשיבה לסיפור ולמדה מן ההרצאה, (לפחות בכיתתי הנושא התקבל בהבנה ללא פגיעה מכל סוג שהיא כלפי הצד השני).


אך הקבלה בקרב הילדים ובני הנוער אינה רק דרך מסגרות חינוכיות אלא גם דרך האינטרנט כג׳אנר בבידור:


למשל בסדרה ״Brooklyn 99״ (קומדיה העוסקת ביחידת שוטרים שמבצעים את עבודתם בדרך המצחיקה ביותר), המפקד של יחידת השוטרים הוא גיי, ובפרק מסויים אחת מן הדמויות הראשיות מחליטה להגן על המפקד אחרי פגיעה מילולית במפקד (בלי ידיעתו).

הפרק בהחלט מעביר את המסר כי הקהילה הגאה היא חלק מן החברה ואנו צריכים לקבל אותה.


בנוסף לכך זו היא לא הסדרה היחידה המביעה דעה בנושא:

תוכנית הילדים ״ארתור״ מציגה את הדמות המוכרת ״מר עכבר״ (המורה של ארתור) בהכנות לחתונה שלו-


(ארתור והחבורה: התמונה נלקחה מאתר pbskids)


ארתור והחבורה שלו חושבים שמר עכבר יתחתן עם מישהי שרק תהפוך את מר עכבר לדמות מרושעת יותר ונוקשה ועושים את הכל בכדי לעצור את החתונה. בדרך הם נפגשים בחנות של שוקולד בדמות נחמדה שעוזרת להם ומדברת איתם קצת, כשהם חוזרים ״למשימה״ שלהם ונכשלים הם לבסוף מגיעים לחתונה ומגלים שמר עכבר מתחתן עם מוכר השוקולד (ולא אם המישהי שמסתבר שהיא אחותו) הם מחייכים ושמחים אך התגובה היחידה שנשמעת מקבלת היא ״זה עולם חדש״.

ניתן להסיק שהפרק מלמד ילדים שאין ממש שוני בין הקהילה הגאה לחברה הכוללת- ארתור והחבורה לא חושבים יותר מדי על הנושא אבל אולי הנושא לא דורש כל כך חשיבה.

החתן של מר עכבר מתואר כנחמד- וזה מספיק להם, הם לא צריכים להתפעל מהעובדה כי אין על מה- התוכנית מנסה להסביר שהקהילה הגאה היא חלק בלתי ניפרד מן החברה שלא דורשת יותר מדי תשומת לב בגלל שהם בדיוק כמונו (במילים אחרות ״האחר הוא אני״).


אך החברה אינה תמיד מקבלת ותומכת כפי שאנו חושבים- להיפך, לא תמיד ניתן למצוא תגובה תומכת או דעה חיובית:


למשל הטלוויזיה הציבורית של אלאבאמה התנגדה לפירסום הפרק של ארתור: ״החתונה של מר עכבר״, תגובתם הייתה ״הורים סמכו במשך יותר מ50 שנים על החברה בשביל להעניק תוכניות ילדים שמהנות, מלמדות ומביעות השראה.״

בנוסף הם אינם חושבים שהפרק מותאם לצפייתם של ילדים ללא פיקוחם והסכמתם של הורים. במילים אחרות, החברה לא בטוחה שכל ההורים יסכימו עם תכני הפרק ולכן הם החליטו לא לפרסם אותו כלל.


זו אכן דוגמא מכמה אך כיוון שהנושא רגיש, לרוב, ההתנגדות לו היא בהחלט מוקצנת לעיתים: ישנם מדינות האוסרות על תעמולה של הקהילה הגאה, ועוד מדינות המציבות חוקים כנגד הקהילה הגאה ,ברוסיה וצ׳צ׳ניה אסרו שוטרים (שלא כחוק) לפחות 100 גברים שנחשדו בלהיות גיי, ישנם 72 מדינות בהם אסור להיות גיי בינהם סוריה ועיראק.


בחברה בעולם ניצבות דעות שונות בקשר לקבלת השונה בחברה ובמיוחד בקבלת הקהילה הגאה בחברה ולהפיכתה לחלק מן החברה הכללית, אך הקהילה הגאה ועוד תומכים מצטרפים למניעת הפגיעה והקושי בקהילה כל יום והעולם צועד לקבלת השונה בחברה תמיד.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page