ידיעה חדשותית: השינוי בטופסי צה"ל: ללא אמא ואבא?
- PRIDE4U
- Jun 1, 2021
- 3 min read
כתבת: שליו טהבש
בישראל כאשר ילד או ילדה מגיעים לגיל 18 הם מחויבים להתגייס לצבא, אלא אם יש להם פטור מגיוס לצה"ל. כחלק משרשרת הגיוס המתגייסים צריכים למלא כל מיני טפסים שהצבא זקוק להם כדי לדעת מידע נחוץ וכך בהתאם לדאוג לצרכיהם.
עד לפני כמה זמן, כשהיה צריך למלא פרטים על ההורים בטפסים בלשכת הגיוס היה מסומן אמא ואבא, אך לאור העידן המודרני והמגדרי בו אנו חיים כיום- שישנן משפחות להט"ביות שמורכבות מאמא ואמא או מאבא ואבא, החליטו בצה"ל להתאים את הטפסים גם לאוכלוסייה הלהט"בית וכך לחסוך את המבוכה מאותם ילדים ולגרום להם להרגיש יותר שייכים ולא יוצאי דופן משאר המתגייסים.

(התמונה נלקחה מ"מאקו - גאווה")
שינוי זה לא קרה בן רגע וגם לא שונה בכל הטפסים שממלאים בצבא.
לאחר מאבק מייאש וממושך של הקהילה הגאה במשך 3 שנים לשינוי הכתוב בטפסים בלשכת הגיוס - מאמא ואבא ל- הורה 1 והורה 2, לבסוף הם הצליחו במאבק. וזאת כדי שגם מתגייסים השייכים למשפחה גאה לא ירגישו שוני ומבוכה לצד אלו שבאים ממשפחה סטרייטית שנחשבת למשפחה רגילה ונורמלית המורכבת מאמא ואבא.
שינוי קטן זה בטופס רישום בצבא, בעיני הקהילה הגאה היה למעשה צעד משמעותי לקידום ההכרה בהם, שילובם בחברה ועוד מעשה משנה מציאות שמקרב אותם להיות שווים בין שווים בישראל.

(התמונה נלקחה מ"דבר - גאווה")
צה"ל עד עכשיו נמנע מלשנות את הרישומים בטופס כיוון שלא היה מעוניין בחילוקי הדעות הפוליטיים וברעש והמהומה שהדבר יגרום, מדוע?
כאשר צה"ל שינה את הכיתוב בטפסים להורה 1 והורה 2 לטובת הקהילה הגאה, למעשה הוא מכיר רשמית בקיומן של משפחות להט"ביות, וכאן מתחילה הבעיה אצל גורמים פוליטיים וגם אצל אזרחים שלא מוכנים לשינוי כזה, אלו הם גם אנשים שלא רוצים להכיר בקהילה הגאה באופן כולל ולכן הם לא יהיו מעוניינים גם לעשות אפילו את המאמץ הקטן ביותר בשבילם שיתן להם את האופציה להיות חלק מהחברה ובמיוחד מהצבא שהוא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל.
ביקורות רבות הגיעו על הנושא בעיקר מפוליטיקאים דתיים וארגונים שמרניים שלא יכלו להכיל את העובדה שצה"ל מכיר במשפחות להט"ביות ודרשו להחזיר את המצב לקדמותו.
אחד הפוליטיקאים שקם והתנגד לשינוי היה חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ שטען כי: "צה"ל, שהוא גוף היררכי ולא דמוקרטי, משמש לאחרונה סוכן לקידום תרבות פוסט־מודרנית, בלא דיון ציבורי ותוך עקיפת ההליך הדמוקרטי התקין שבו חברה מעצבת את זהותה וערכיה.
מאות אלפי החיילים שמשרתים בצה"ל בסדיר ובמילואים הם קהל שבוי שעובר חינוך מחדש בעל כורחו לאורם של ערכים פרוגרסיביים מעוותים".
זו אחת מהאשמות הקשות שהוטחו בצה"ל וקראו לו בקריאות בוז על השינוי שביצע בטפסים, רק כי תפיסת עולמם של המתלוננים היא מקובעת ומיושנת והם מאמינים שהקהילה הגאה לא יכולה "להשתלט" ולשנות את המוסדות החשובים שלנו כחברה ואת חיי הציבור כרצונם.
אך למרות כל הסערה והביקורת, היו גם עידודים על הצעד שצה"ל ערך מצד חברי הכנסת החילונים וארגוני הלהט"ב.
יעל גרמן ממפלגת כחול לבן אמרה:
״צה"ל פורץ דרך ביחס לקהילה הגאה, ועל כך כל הכבוד. עכשיו צריך שהמדינה תלך בעקבותיו״. נוסף על כך, זהורית שורק פעילה בקהילת הלהט"ב ובעצמה נשואה לאישה כתבה בדף הפייסבוק שלה כי היא זו שהייתה ממייסדי המאבק לשינוי הטופס, לאחר שהבן שלה התגייס וגילה שהכתוב בטופס לא תואם את המצב המשפחתי שלו.
אלו הם חלק מהתגובות הטובות והאנשים שדווקא בירכו את צה"ל על מעשיו למען הקהילה הגאה ואיך שהוא נרתם למאבק ועשה את הצעד למרות סיכון מעמדו בחברה.
תגובתו של צה"ל על הכאוס שנוצר במדינה כתוצאה משינוי קטן בטופסי ההרשמה היה שמעשה זה נועד כדי ליצור נוחות ושוויון גם אצל אלו שבאים ממשפחות להט"ביות ולא כדי לגרום לשינוי כולל במדינה בנוגע לסוגי משפחות.
השינוי הגיע בעיקר מפניות רבות לצה"ל שטענו שהם "לא מוצאים את עצמם" בטופס הגיוס שמשקף מציאות אחרת, שלא תואמת למצב המשפחתי בו הם גדלו.
"מדובר בשינוי נקודתי שאינו שינוי מדיניות, ובוודאי שבצה"ל לא ישנו כעת את כל הטפסים", הבהיר הגורם הבכיר.
העניין נוגע רק לטופס המדובר ולהקלה שיחושו המתגייסים שאין להם בהכרח אמא ואבא, כשיראו שבצבא יש מענה גם על המצב המשפחתי שלהם והם לא ידחקו לפינה.

(התמונה נלקחה מ"פרוגי")
Comentarios